Öka produktiviteten med rätt ljus

Ljuset påverkar oss mer än vi tror. Vi pratar inte bara om att en solig dag känns roligare än en gråmulen, ljus inverkar på vårt humör, sömnen, koncentrationsförmågan, hälsan, orken och mycket mer. Det här är särskilt märkbart för oss i norra Europa där solen går och gömmer sig under vinterhalvåret och vi behöver kompensera med andra ljuskällor. Ljusergonomi och ljusterapi handlar om att skapa rätt belysning på jobbet så att vi kan arbeta lika effektivt utan naturligt dagsljus.

 

Därför segar vi ihop när det blir mörkare

De flesta av oss känner oss trötta och nedstämda när dagarna blir mörkare. Det kan vara lätt att skylla det på att semestern, dagarna på stranden och de ljumma grillkvällarna i trädgården känns så väldigt avlägsna, men det handlar faktiskt till stor del om vår biologi. Människokroppen styrs nämligen av dagsljuset. Orsaken till att vi blir trötta på kvällen har inte bara att göra med långa arbetsdagar – det är ett hormon som heter melatonin som styr när vi blir trötta och vill sova.

Nivåerna av melatonin styrs av ljus och mörker. När det är ljust producerar kroppen väldigt lite av hormonet och vi känner oss pigga. När det blir mörkt tolkar hjärnan det som att det är läggdags och höjer nivåerna så att vi blir sömniga. Lite som kroppens eget sömnmedel. När det sen blir ljust på morgonen sänks nivåerna igen och vi vaknar. Det är lätt att se varför vinterhalvåret känns så motigt – vår kropp tror ju att det är läggdags hela tiden.

Det här innebär inte bara mindre ork och försämrad livskvalitet. Att gå omkring knappt halvvaken på jobbet orsakar naturligtvis att vi blir betydligt mindre produktiva och fokuserade. Dessutom ökar risken för misstag och olyckor. Lyckligtvis finns det smarta sätt att kompensera den här obalansen mellan ljus och mörker.

 

Let the sunshine in …via belysningen

Det finns två sätt att lösa problemet med bristen på det viktiga dagsljuset. Det ena är att flytta kontoret till Bahamas, Bali eller någon annan plats med gott om solsken, men det är en kostsam lösning, och gör jobbpendlingen i det drygaste laget. Den andra lösningen är betydligt smartare och enklare – nämligen att använda belysning som efterliknar dagsljus.

När man pratar om ljusergonomi på jobbet handlar det inte bara om att ljuset ska vara tillräckligt starkt så att man ser vad man gör och att det inte uppstår några irriterande reflexer. Den kanske viktigaste biten av ljusergonomi handlar om kvaliteten och temperaturen på ljuset. Det är nämligen skillnad på ljus och ljus.

Det kan vara lätt att tro att det går att pigga upp sig genom att tända många lampor och på så sätt öka ljusstyrkan i en lokal, men människokroppen är kräsen när det kommer till ljus. Den kräver nämligen originalet om den ska reagera. Det ljus som solen producerar består av många olika våglängder som stimulerar våra hormonnivåer. Den artificiella belysning vi har i våra hem och på våra arbetsplatser producerar däremot ett ”smalt” ljus som inte är i närheten av solljusets fulla spektrum. Våra kroppar reagerar inte på den här bristfälliga belysningen, och det hjälper inte ett dugg att vi tänder alla lampor som finns på jobbet. Vi förblir hängiga och ofokuserade (och troligtvis även bländade).

 

Lösningen är rätt ljus

Lösningen är att använda fullspektrumbelysning som innehåller samma våglängder som solljuset. Den här typen av ljuskällor som efterliknar naturligt dagsljus, och därmed fungerar som en ljusterapi som stimulerar kroppen, blir allt vanligare på våra arbetsplatser. Rätt ljus lyfter orken, humöret, koncentrationen och får oss att prestera som vanligt igen. Att anpassa ljuset på arbetsplatsen så att det passar våra naturliga behov har blivit en allt viktigare del av friskvårdsarbetet och att skapa en god arbetsmiljö. I varje fall tills vi har möjlighet att flytta kontoret till Bahamas.

 

Vill du veta mer? Kontakta oss!