Tekniktrenderna som lyfter konferensrummet

Tekniken fortsätter att göra våra liv enklare, roligare och mer flexibla. Nu tågar digitaliseringen och den mobila tekniken äntligen in i våra konferensrum på allvar för att förbättra våra möten på alla sätt och vis. Här är de senaste tekniktrenderna som kommer att förändra sättet vi har möten och konferenser på.

Vill du bli kontaktad? fyll i dina uppgifter här!

 

Installationsfria konferensrum och mobila AV-system

En gammal mötesfrustration är att det bara är de stora konferensrummen som har tekniken för distansmöten och komplexare presentationer. Det betyder ofta att små mötesgrupper får vänta på att få tillgång till de här rummen. När man väl har sitt möte sitter man 3-4 personer i ett rum dimensionerat för tio gånger så många. Det är ett slöseri med tid och yta. Tack och lov har den nya tekniken infört mer flexibilitet. Enkla paketlösningar med skärm, HD-kamera (både med 120- och 360-graders synvinkel) och audio fungerar för små utrymmen och ger samma möjligheter som mer avancerade lösningar. De här lösningarna behöver inga installationer eller kabelhärvor, utan kan användas direkt. Vilket även gör det möjligt att använda utrymmen som fikarummet eller loungen för snabba och flexibla möteslösningar.

 

Det papperslösa mötesrummet

Whiteboards och blädderblock har länge varit trotjänare i konferensrummen. De är effektiva för att presentera och bolla idéer, men när det är dags att sammanfatta och ta med sig anteckningar blir det kaos. Hur många har inte stått och fotograferat av whiteboarden efteråt för att kunna få med sig vad man kom fram till under mötet? Med en interaktiv whiteboard som har integrerad videoskärm och kamera, trådlös uppkoppling och möjlighet till interaktiv distansmedverkan går det lätt att involvera alla. Även de mötesdeltagare som är med på distans. Alla kan bidra, och röriga anteckningar blir ett minne blott när det man kom fram till enkelt kan delas via mail, USB, molnlösningar etc. Dessutom är den interaktiva skrivtavlan mobil och kan flyttas och användas i det utrymme där den behövs.

 

Möten på flera platser

Det uppskattas att inom de närmsta kommande åren så kan upp till en tredjedel av arbetsstyrkan komma att jobba på distans. Det här ställer självklart krav på att man snabbt ska kunna mötas och samarbeta även om man sitter på flera olika platser. Mycket går att lösa via våra vanliga mobiler och laptops (med hjälp av lösningar som Skype, G Suite och liknande). Men de mer krävande samarbetsbehoven löses via mötesteknik som är enkel att ansluta sig till på distans. Som till exempel ovan nämnda interaktiva whiteboard, skärmar med fjärråtkomst och andra verktyg för online-möten och samarbeten.

 

BYOD

Förr hette det att man skulle lämna mobilen utanför konferensrummet. Nu är det den som möjliggör effektiva och engagerande möten. BYOD (Bring Your Own Device) har uppstått i och med att vår personliga teknik numer är så kraftfull att den kan konkurrera (och till och med överträffa) AV-tekniken i mötesrummet. Möjliggör man att bärbara datorer, surfplattor och smartphones snabbt och enkelt kan anslutas trådlöst till företagets digitala infrastruktur. Då blir mötena flexiblare och mer dynamiska. Med en snabb anslutning av personlig teknik kan alla vara med och dela och presentera (även på distans). Mötena blir mer demokratiska när inte bara en person har kontroll över mötestekniken, och samarbeten blir lättare att genomföra. Släpp in mobilen i konferensrummet!

 

Smarta bokningspaneler

De där käbblen om vem det egentligen var som hade bokat konferensrummet just den här eftermiddagen är äntligen historia med smarta mötesbokningspaneler utanför mötesrummen. Det går att boka direkt på skärmen eller via till exempel Outlook. Alla kan se när lokalen är bokad och hur länge (både vid rummet och via sin vanliga programvara). Det går även att snabbt avboka, förlänga eller avsluta mötet tidigare med en enkel knapptryckning. Slut på dubbelbokningar och mötesförvirring.